
Metamorfoz-Meral Bostancı
“Sanatçının sloganı aracılığıyla, Weimar Cumhuriyeti siyasal tarihinde Ebert-Hindenburg-Hitler’in art arda ülke yönetiminde üç değişik gelişim aşaması ile iktidara gelmelerini, doğa tarihinde bir evrim olan kurtçuk-krizalit-güve oluşumuna benzeterek düzenlediği bir çalışma olduğunun farkına varılır.” Meral Bostancı Metamorfoz İzlekler Kasım-Aralık’ta !

Sporun Kültür İçerikleri-Müslüm Gülhan
İnsanların yaşamış olduğu bu küresel dünyadaki etkileşimlerindeki başarı ya da başarısızlıklarını belirleyen önemli etken, içinde bulunduğu geleneksel kültür yapısının küresel alanlardaki ortak değerlerin geçerliliğinin ve farklılıkları karşılama ve kabulündeki veya ret etmesindeki kültürel kodlardır. Müslüm Gülhan “Sporun Kültür İçerikeri’ni yazdı. İzlekler Kasım-Aralık’ta

Rönesans ve Barok-Özkan Eroğlu
“RÖNESANS VE BAROK” Yazar: Özkan Eroğlu Sanatın tarihindeki en önemli ve olgun ikili yapı, Rönesans ve Barok sanat tavırları arasındadır. Barok sanat, öncesindeki Rönesans’tan Maniyerizm aracılığıyla doğmuştur. Bu anlamda Rönesans bir oluşu temsil ederken, Barok bir bozuluşu temsil eder. Fakat en önemlisi, ortalama 300 yıla yayılan bu iki sanat …

Kent Üzerine Düşünceler…Evrim Sekmen
Zamanın geçiciliğinde kalıcı ve yerleşik olana kavuşma isteği, belki de hiçbir zaman gerçekleşemeyecek bir hayaldir. Zamanın durmayan serüveninde bu geldiğimiz nokta her şeyin hesapsızca tüketildiği ve her gün yeniden başka olaylara hazırlanıldığı “bir varmış bir yokmuş” hikayesi. Geçmişle gelecek arasındaki mesafenin daraldığı günümüzde kent ve bellek yaşadığımız ve yaşayamadığımız her …

Yakup Kadri’nin Mitoloji, Sanat ve Tarih Yüklü Mektubu: Roma’da Bir Gece
*Dr. Kahraman Bostancı Edebiyatçılarımızın, sefirlerimizin ve diğer devlet temsilcilerimizin Avrupa’nın bazı büyük başkentleri hakkında seyahat izlenimlerini yazdıkları edebiyat tarihimizde kayıtlıdır. 19.yüzyılda her türlü sanat ve kültür faaliyetinin odak noktası hâlinegelen Paris, birçok edip ve sefirimizin kalemiyle âdeta resmedilir. Osmanlı-Türk aydınlarının Paris tutkusunu, “Paris Musahabeleri” ve “Paris Mektupları” adı altında süreli …

Neye Yarar Eleştiri ?- Charles Baudelaire
Evet, neye yarar eleştiri? – İşte size, daha birinci bölümün ilk adımında eleştirinin yakasına yapışan geniş ve korkunç bir soru işareti. Önce sanatçı, resim yapmak istemiycn, şiir yazmayı aklının ucundan geçirmeyen burjuvalara – hattâ eleştirinin doğmasını sağlayan sanata bile – bir şeyler getirmediği, öğretmediği için eleştiriye çıkışır. Oysa, zamanımızda, nice …

John Heartfield ve Politik Fotomontajları -Meral Bostancı Kitabı üzerine
Sanatın siyasetin dilinden konuştuğu gündeme dair, eleştirinin çıkış noktasını, dünya savaşları sırasındaki politik ortam oluşturur. Sanatın pratik anlamda hayatı dönüştürmeye yönelik mücadelenin içinde yer almasıyla sanat, hayatın içerisinde politik bir sorumluluğun doğrudan yaratıcısı olmuştur. Savaşların yüzyılında kötülük kavramının salt ahlaki bir yan içermediği yanı sıra insani ve bilinmeyen tarafı yaşamdaki …

Özgür ve Özerk Bir Yaratma-Umberto Barbaro
Tiyatronun içinde çırpınıp durduğu çelişme ve tutarsızlıkları, sinema, doğası gereği, kolaylıkla kendi dışında bırakır. Yorum engellerinden bağışık olup bütün dönemlerinde özgür ve özerk kalan bir yaratmadır o; söz konusu dönemler ise, konunun bir sıra içinde bölüm bölüm işlenişleri olarak düşünülmelidir; bu işlenişler de, yapıtta bir bütünlük sağlamak amacıyle yapılan işbirliğiyle …

Türk Plastik Sanatlarının Özgürlüğü- İsmail Hakkı Baltacıoğlu
Ulusların tarihi, hükümdarlarının tarihi değildir, uygarlıklarının tarihidir” derler. Bu sözü doğru anlamak için önce uygarlık anlayışı üzerinde durmak gerekmektedir. En geniş anlamıyla uygarlık, toplumu ayakta tutan toplumsal kurumların bütünüdür. Bu anlayışa göre uygarlık, toplumsal olan her varlıktır. Din, dil, töre, hukuk, ekonomi, teknik, bilgi, güzel sanat gibi. Bir toplumbilimci gibi …

Türk Plastik Sanat İlkeleri-İsmail Hakkı Baltacıoğlu
Türk sanatlarını, mimarlığı, heykelciliği, hattatlığı, bezemeciliği ile incelediğimiz zaman bu sanatların hep doğadan doğaüstüne, somuttan soyuta, özelden genele gittiğini görüyoruz. Bu gidiş neden? Üzerinde durduğumuz Türk sanatının İslâm devrine ait olduğunu düşünelim. Her din gibi, İslâm dini de yepyeni bir varlık anlayışıyla ortaya çıkmıştır. İslâm dininin ileri sürdüğü varlık anlayışında …

Sanat Nedir,Ne Değildir?-İsmail Hakkı Baltacıoğlu
Biz insanlar çok kez alıştığımız gibi düşünürüz, bellediğimiz gibi saklarız, sakladığımız bu bilgileri de hep doğru sanırız! Onlardan işkillenmek, onları denetlemek aklımızdan bile geçmez! Hele bu bilgiler dünyaca benimsenmiş saplantılar soyundan olursa! Ulusların okuma-yazma ile kalkınacağı, kitabın öğretimin ilk aracı olduğu, harf kolaylığının kültür kolaylığı olduğu düşünceleri gibi! Yunan plâstik …

Batı Sanat Anlayışına Karşı- İsmail Hakkı Baltacıoğlu
Batılıların arasında eski Türk nakkaşlarının Batı resim göreneklerine aykırı olarak, yığından, somundan, derinlikten, gölgeden kaçmaları teknik bilgisizlikten ileri gelmedir diye düşünenler vardır. Oysaki, sanat tarihçilerinin bildirdiklerine göre, Türk nakkaşları, Batıklardan yüzyıllarca önce günlük olayları canlandıran eserlerinde Batıkların ileri sürdükleri somunluk, derinlik, gölge tekniklerini kullanmışlardır. Onun için, Türk nakkaşlarının daha sonra …

Sanatsal Yaratma ve Çocukta Yaratıcılık-Prof. Dr.İnci San
Sanat, insanın düşünü yaşamında her zaman en çok tartışılan, en şaşırtıcı ve aldatıcı bir kavram olmuştur. Yüzyıllar boyunca fizik ötesi bir olgu olarak görülen sanat, aslında örgensel (organik) bir olaydır. Soluk alma gibi bir ritmi, konuşma gibi anlatımsal öğeleri vardır, algılama, düşünme, imgeleme ve bedensel eylemin de katıldığı etkin bir …

Asım İşler Sanatının İzinde: Şegan İşler ile Röportaj
Soyut ve Soyut Dışavurum’un Türk Resmi’ndeki temsilcisi ve öncülerinden Asım İşler (1941-2007)’in aramızdan ayrılışının 10. yıldönümü dolayısıyla, Asım İşler’in vefatından sonra eserlerini birçok sergiye imza atarak gösteren kızı Şegan İşler ile Asım İşler’in sanat hayatını, Türk resmi içindeki sanatsal belleğin detaylarını, Paris’ten İstanbul’a sanat serüvenini ve sanatının geçirdiği evreleri içeren, …

Özkan Eroğlu’dan Sanatçı Aurası
Tekne Yayınevinin 5. yılında sanat okurlarını Özkan Eroğlu’nun Sanatçı Aurası kitabıyla karşılıyor. Sanatı, sanatçının oluşu ve etkisi üzerinden düşünmek için yeni bir fırsat ! Kitabı tüm kitapçılarda ve kitap sitelerinden edinebilirsiniz.

İzlekler 1. Sayı
İzlekler sanat ve kültür dergisi yeni bir yayın hayatına başlamanın heyecanını yaşıyor. Sanatı popüler kültürün bir parçası yapmak yerine, okurlarına sanat ve kültür alanında izlekler sunan bir dergi hazırlamayı amaçladık. İzlekler, sanat ve kültür alanının temel tarihsel uğrakları ve kuramsal derinlik içeren yazı ve sayfalarıyla iki ayda bir okurlarına ulaşarak, …

Alev Ermiş Mavitan Galeri Selvin’de
“Yaşam Çizgisi Oyuncuları II” 11 Nisan – 5 Mayıs 2018 Resimlerimdeki figürler, oyuncular yani bizler, tüm zamanları yansıtan bir boşlukta ve yaşam çizgisini sembolize eden altın bir çizgi üzerinde yada güneş ışıklarının suyun içinde yarattığı altın ve gümüş rengi yansımaların oluşturduğu dalgaların önünde yer alırlar. Bir anlarını yakalatarak yaşam çizgisi …

Piyasa Düzeninde Sanatın Muhalif Gücü-Ayşe Nahide Yılmaz
1980 Sonrası Türkiye’de Sanat ve Siyaset Genelde piyasa sadece ‘iktisadî bir öğe’ sanılır ve bu kısmen doğrudur. Ancak bu iktisadî faktör özünde siyaset, güvenlik ve kültürle, hatta dinle iç içe geçmiştir. Piyasayı ele geçirenler, işlerini yürütebilmek için siyasete, dine ve kültüre kaynak aktararak bu alanları denetim altına almaya özen gösterirler. …

Renklerin Anatomisinde Çekişme-Muhip Süeltürk
Değerler bütününde bilinç katmanları önce ilk dediğimiz folk bir davranışla ışığın yanı başında görme havuzundaki birikimiyle figüre düşer. Bireydeki demokratik kültür bu yerel performansta vardır. Dünyanın melez alışkanlığından kopuk bir saflık bu yitik boyanıntoplumsal anatomisiyle bağ kurduğunda sanatçı evrimleşerek sınırlarını geniş …

Jean Luc Nancy ile Söyleşi- “Batı Artık Yok”
Jean-Luc Nancy (Bordeaux, 1940), zamanımızın en önemli Fransız düşünürlerinden biridir. Uzun yıllar, Strazburg’daki Marc Bloch Üniversitesi’nde profesördü. Başlangıçta var olan Hıristiyan alt yapısı, Heidegger’in felsefesini keşfetmesiyle gelişti. Bunda etken olan bir başka şey de, Yapısalcılığı keşfetmesi ve Derrida ile bağlantı kurmasıdır ki bu, felsefi düşüncelerindeki çağdaş tercihinin güçlenmesini sağlar. Onunla, …

İki Düşünsel Durum Üzerine…- Ferhat Özdemir
I Renklere yalın bir biçimde bakıldığında, sonsuz görülebilecektir. Renklere toplum ve benlik olarak bakacak olursak; benlik, renkler gibi hep yalın bir biçimdedir. Kendini çevreleyen hallerden sıyrılmışlar, kendilerine özgü bir duruşa ve ruha sahiptirler. Siyahın varlığını kanıtlamak isteyen beyaz gibi. Ya da tam tersi. Gerçek benliğe sahip kişilerin düşüncelerini “renkler” olarak …

Hayri Esmer’in Resme ve Kendi Resmine Dair Düşünceleri
Hayri Esmer’in Kazım Türker Sanat Galerisi’nde gerçekleşen “Boşluk ve Sınır” sergisiyle ilgili Gülgün Başarır’ın Hayri Esmer ile yaptığı röportajı yayınlıyoruz. Gülgün Başarır :- Dokuz Eylül Üniversitesi’ne Kazım Türker tarafından kazandırılan Kazım Türker Sanat Galerisi’inde bir sergi açtınız. Galeriyi biraz anlatabilir misiniz? Hayri Esmer :- Ortalama beklenti ve standartların üstünde, bir üniversite içinde olabilecek en profesyonel yaklaşımla …

Sanat Defterleri 1. Sanat Nedir
SANAT TARİHİ, OLGULAR, KÜLTÜR VE SANAT ÜZERİNE BİR DERLEME Sanatın Tanımı: Sanatı tanımlama oldukça güçtür. Sürekli değişen sosyal ve siyasal yapılanmalar, insanlığın tarihi yürüyüşü sanatın dönemlerini ortaya çıkarırken onun dönemler itibariyle yeni tanımlar kazanmasına neden olmuştur. “ Sanatın en basit tanımı hoşa giden biçimler yaratma çabasıdır” (Ersoy:2002:5) Bu tanım oldukça …

Küçük Güzeldir: Adatepe Zeytinyağı Müzesi
ZEYTİN KÜLTÜRÜ : MİRAS VE SORUMLULUK Siyah zeytin ile yeşil zeytin ayrı ayrı ağaçların meyvesi midir? Zeytinyağı elde edilirken sıkılacak zeytinlerin çekirdeklerini çıkarmak gerekir mi? Zeytinyağı gibi üste çıkmak deyimi nereden gelir? Var yılı” / “ yok yılı” ne demektir? Zeytinyağı da şarap gibi yıllar geçtikçe değeri artan bir sıvı …

Bir Müze Kurmak- A.Celal Binzet
Sanat yapıtlarını, bu iş için ayrılmış bir binanın içinde barındırmak düşüncesi nasıl oluşmuştur? Ya da birbirinden farklı koşullarda ortaya konmuş, ayrı yaratı ortamlarının ürünü yapıtları bulundukları yerlerinden koparıp aynı ortamda toplamanın mantığı nasıl açıklanabilir? Yaşayan bir varlık gibi düşünülmesi gereken bu nesneleri köklerinden çıkararak -deyim yerindeyse- bir kavanozda bulundurmanın nedenlerini …